/. SANAT NAMI DİĞER SİNEMA

Sinema, Tiyatrodan sonra bence en büyük icat.. Tiyatro kadar samimi değil ama tiyatrodan çok daha kapsamlı. Hayatımız bir tiyatro sahnesindeki gibi bitmeyen perdeleri ile bir piyes gibidir. İhtiyaçlarımız doğrultusunda taleplerin karşılanması, düşüncelerin iletilmesi v.b. sebeplerden dolayı sürekli diyalog halinde olmamız gerekmektedir. Sanki bir piyes gibi. Bazen düşünmüyor değilim bazı komplo teorisyenleri "biz insanlar büyük bir simülasyon içerisindeyiz. Daha evvelden kodlanmış bir programı zamanı geldikçe uyguluyoruz. Aslında gözlerimizin gördüğü gerçeğin ta kendisi midir?. yoksa gözlerimizde bir yanılsamanın içerisinde mi" işte bununla alakalı çarpıcı bir video sizlere...

Şimdi gelelim konumuza, size 1910 'lardan hayat bulan sinema tarihinden elbet bahsetmeyeceğim. Sadece bu sanatın bende hissettirdiklerini ve düşüncelerimi anlatacağım. Her insanın malümünüz zevkleri ve beklentileri farklı. Naçizane şahsıma ait olanı ise gözlemlediğim şeylerin öğretici ve düşündürücü özelliği olan tarzlardır. birde elbetteki güldürmesi. Bu tiyatroda biraz daha kısıtlı yani sinemada olan görsel çokluk olmadığı için ağır konular izleyeni (beni) sıkılmasına sebep oluyor ve bil hassa tiyatroda konunun kaçmasına ve anlama zorluğuna yol açıyor. oda boşu boşuna tiyatroya gidip zaman kaybetmekle eş değer bir durum oluşturuyor. 
Sinemanın bir görsel şölen olduğuna inanırım ve bu görsel şölende ancak teknoloji kullanılarak yapılan sinemalarla oluşabilir. Elbette bu düşünceler sadece beni bağlar lakin ağlamak istenildiği zaman sinemaya gidilmemesi gerek. Komedi olanları buna dahil etmiyorum tabi ki. 
Sinema türleri arasında benim favorim korku.. Nedenine gelince; bazı korku senaryosu yazarları vardır; Kanla, şiddetle dolu sözde korku filmi yaparlar bence onlar tamamen iğrenç ötesidir. (mesela ilk aklıma gelen hostel ve benzeri filmler) ama bazıları da vardır ki benim favorim stefan king onun romanlarına ve romanlarından uyarlanmış filmlerine hastayım.. evet onda da şiddet vardır ama orantılıdır. Genelde düşündürmeye ve meraklandırmaya yöneliktir. 

Leigh Whannell
Günümüzün yazarlarından ise SAW film serisi senaristi Leigh Whannell gibi filmi izleyenler heyecandan, gerilimden ve korkudan şekilden şekile girerler (bknz. Ben) 
Kıssadan hisse..
Sinema, bilhassa Türk sineması kendi senaristlerinin ortaya koyduğu ürünlerle daha ileri gideceği kanaatindeyim. Biz Türk izleyicilerininde gösterimlere giren hollywood filmlerine prim verdiği gibi üretilecek kaliteli türk filmleri ile bu primin çoğunluğu kendi üretimimizlere kayacağına inanıyor, sevgi ve saygılarımla sözlerime son veriyorum.



TÜRKER BÜLENT BEŞLİ


















Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.