DELİLİK İLE DAHİLİK ARASINDAKİ BAĞ SİZCE NEDİR

deliren örnek biri
         Delilik mi dahilik mi?. Delilikten mi dahiliğe geçilir yoksa dahiliğin bir sonucu mudur delilik. Buna benzer nice karmaşık düşünceler. Nacizane haddim olmayarak kendi düşüncelerimi bi paylaşmak istiyorum sizlerle. kabül etmek veya etmemek gibi bir zorunluluk yok elbet :)
     Bazen düşünüp dururum, Bu zalim dünyada; delirmek mi kolay yoksa akıllı kalmak mı?, düşünmek mi kolay düşünmeden günlük yaşamak mı?, kafaya takmak mı kolay yoksa hiçbir şeyi umursamadan yaşamak mı?. Bu ikilemler sonsuz adette örneklendirilebilir. lakin düşünmeden edemiyorum delilik bir hastalık mı sonradan edinilen yoksa irsi bir durum mudur babadan oğula geçen. Bence her iki cevap da doğru. delilik ile dahilik arasında ince bir çizgi olduğunu düşünüyorum. Ama şu da vardır ki her deli dahi değildir her dahide deli değildir.
Gelin empati yapalım önce bir delinin aklına (!) girip onun gibi düşünelim. ha şunu da eklemek istiyorum. malümünüz deliliğin çeşitleri var.. ben zarar verenleri ve şizofrenleri buna katmıyorum. irsi yani genlerinden kaynaklanarak deliren bireyler her açıdan yükümlü değildirler. yani herhangi bir ehliyetleri yoktur. yani yaptıklarından sorumlu tutulmazlar çünkü bilinçsizce hareket ederler. Çocuklar için söylenilen aklı baliğ olma veya farik mümeyyiz (bknz.google) den yoksundurlar. onlar akıllılarla dolu bir dünyada belki yardıma muhtaç yaşamak zorundadırlar. 
Albert EİNSTEİN
       Ya diğer grup.. yani sonradan delirenler, onların durumu daha dramatik. Yaşadıkları travmatik geliş-meler buna sebebiyet vermiş olabilir. Bir parantez açmak istiyorum DELİLER tiyatrosu 1980-90 ların ve başrollerinde Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR ın oynadığı kaberede metin akpınarın repliği mıh gibi aklıma çakılmıştır. neydi o ? "Akıl bir kuş gibidir uçar giderse bir daha geri gelmez) Bunun diğer sebebi ise günümüzün kötümser, karamsar,insanın insanı öldürdüğü, zulmün kol gezdiği, haksızlıkların, hırsızlıkların, ve envayi çeşit kötülüğün kol gezdiği bu dünyada katlanamamak.
Sevilesi.. :)
        Son olarak da aşırı düşünce insanı zihinsel zorluklara sokabilir. Bu örneği ise dahilik ile delilik arasındaki bağ hakkında sizlere düşüncelerimi ileteceğim. Bilirsiniz insan beynini ancak %10 'unu kullanabiliyor. Dahi olarak bildiklerimiz ise bunun biraz daha fazlasını. ya geri kalan kısım ?. İşte daha fazlası insanı deliliğe yönlendirebilir. Çünkü artık onlar zihinsel olarak bu boyutta değil gibidirler. Uzun lafın kısası bu iki durum hem iyi hemde kotü önemli olan vucut sağlığı gibi akıl sağlığını da dinçte tutmak gerekir. Bunun da tek tedavisi bence okumak.. 
       Yazımı okuduğunuz için teşekkür eder iyi günler dilerim.









Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.